Kun Essi oli vielä vauva ja vähän isompikin, en käyttänyt kuin hajutonta deodoranttia ja varoin hajusteita ja tuoksuja pesutuotteissakin. En edes miettinyt värjääväni hiuksia, hiuspohjahan on ohut. Tiedä mitä mömmöjä kulkeutuisi vereeni ja sitä kautta äidinmaitoon. Nykyisin pistelen surutta suihketta kainaloon ja hiuksetkin värjäsin kuukausi sitten ja suunnittelen jo päivää, milloin värjään seuraavan kierroksen. Jos vaikka tulisi punaisempi tällä kertaa... Vauvasta ja maitoon mahdollisesti kulkeutuvista jäämistä viis!

Kun Essi oli vielä pieni, uskoin lempeään ja neuvottelevaan vanhemmuuteen. Kyllähän asiat selviävät ja järjestyvät keskustelemalla, eivät lapset ole aivottomia olentoja, joiden kanssa ei voisi päästä yhteisymmärrykseen.

Eilen oli taas kerran kuningasaamu, Essi on jo viikon tehnyt aamuistamme lapsiperheen helvettiä. Vain lapsiperheellinen voi ymmärtää, mitä on tappeleminen jokaisesta asiasta. Lapsi on tapeltava ylös sängystä, aamupissalle, vaatteet pois ja päälle. Hiuksia ei saa harjata, pikkuhousut on huonosti, sukkikset kutittavat. Pukea ei saa, auttaa ei saa, mutta lapsi pue myöskään itse, vaikka osaakin. Eilen sanoin puolen tunnin tappelun jälkeen sisävaatteissaan sohvalle jämähtäneelle Essille, että hyvä, jää sitten kotiin. Äiti ja Ex lähtevät nyt hoitoon ja töihin. Otin Exän kainaloon ja vein autoon turvaistuimeen, puhdistin kaikessa rauhassa auton lumesta. Vilkutinpa vielä ikkunasta Essille hei heit. Valitettavasti lasta ei yksin voi jättää, joten kävin moisesta mahdollisuudesta pelästyneen ja lopultakin pukeutuneen ipanan kyytiin.

Essi oli kiukutellut vielä aamupäivän hoidossakin, mutta kotiin tuli taas vaihteeksi eri tyttö. Ei tämä uusi Essi mikään tahdoton kone ole, mutta välillä asiat taas sujuvat. Asioista voi vaikka neuvotellakin taas, aamukin meni ihan eri malliin kuin edelliset. Mutta miksi ihmeessä äitiys ei suju niin kuin olen joskus suunnitellut, miksi tähän kaaokseen tulee joku järjen hiven vasta kun käyttöön ottaa vähän pelotteita ja radikaaleja keinoja? Essi on rakas lapsi, mutta joskus kieltämättä väsyttää vääntää kättä 4-vuotiaan kanssa. Lapsen, jolla on viisi kertaa isompi itsetunto kuin mitä tilavuus edellyttäisi - ei ihme, että ylivuotoja sattuu...