BB:n myötä olen törmännyt ensimmäistä kertaa fanittamisen ja inhoamisen tunneakselin koko skaalaan. Ilmiö on mielenkiintoinen, BB:ssä asteikossa fanittamisen puolen täyttää melkein pelkästään Perttu muutamia hajaääniä lukuunottamatta, inhokkipuolella kärkisija ilmeisesti jakavat kulloinkin eniten tapetilla olevat asukit. En tiedä saiko ensimmäisenä pudonnut Jani paljonkaan inhokkipisteitä, todennäköisesti ei, sillä hän jäi aika vieraaksi eikä Perttu-fanitusta vielä ollut muodostunut. Toisena talosta häädetty Antti S sai kokea jo voimakkaan inhoamisen aallon, osittain jopa talon sisällä, mutta varsinkin keskustelupalstoilla. Varmasti asiaan vaikutti paitsi Antti S:n toimet talossa (se kuinka todenmukaisina ne television koosteissa näkyivät on jo toinen juttu), mutta vahvasti myös Pertun nouseva fanikultti, joka tarvitsi sankarinsa pönkittämiseksi myös pahan vastapoolin.

Nyt inhokin pallille on istutettu Iina ja joukkohysteria käy kuumana. Aina vain uusia ketjuja siitä miten Iina pitäisi pudottaa ja kerskumista siitä, kuinka monella äänellä Iinaa on jo äänestetty. Loputtomia ovat myös analyysit Iinan sanomisista ja eleistä, Iinan paha silmä on jo kuuluisa. Ilmiön seuraaminen on paitsi raadollista ja satuttavaa, jokin sisälläni huutaa oikeudenmukaisuutta, mutta kaikesta huolimatta myös mielenkiintoista. Näinkö se menee, näinkö normaalista ihmisestä tehdään pelkästään negatiivisin ominaisuuksin varustettu Paha. Vaikka tässä onkin kyse vain televisiosta ja tv-sarjasta, niin samat lainalaisuudet varmasti pätevät jossain määrin myös oikeassa elämässä.

Iina-vihalle on kuvaavaa se, miten voimakasta vihaa ilmaisevia viestejä Iinan (oletettujen) sammakoiden ja ei ehkä niin onnistuneiden ilmeiden jälkeen ilmestyy foorumille kiihtyvällä tahdilla. Ei voi olla miettimättä, olisiko tässäkin kysymyksessä pyrkimys olla eka, juuri se, joka jälleen kerran näki pintaa syvemmälle. Sama kilpailu siitä, kuka inhoaa eniten, ilmenee kehuskeluista, kuinka monta kertaa inhokkia on jo äänestetty. Aika huvittavaa, äänestyspuhelun hinta on 90 senttiä, tekstiviestiäänen 95 senttiä. Mutta jalossa inhokkivihassa kustannuksilla ei ole merkitystä, aate ennen kaikkea! Ja toisaalta, suuri osa tuskin maksanee puhelujaan itse, niin nuorilta ja ehdottomilta kirjoittajien purkaukset vaikuttavat. Äiti ja isä saattavat kiittää puhelinlaskun nähtyään.

Mikä inhokeissa oikein ärsyttää? Antti S ja Iina ovat kumpikin ihan tavallisia ihmisiä, niin positiivisine puolineen kuin virheineenkin. Antin tapauksessa varmasti Realityn esittämä kuva tupakkapummista ja ruokavarkaasti vaikutti suuresti mielikuvaan Antista. Samainen mies on talosta poistumisensa jälkeen antanut itsestään aivan toisenlaisen kuvan, jälleen fiksun ja mukavan kuten ensi päivinä talossakin. Joukkohysteriaa tässäkin?

Iina-vihaakin on vaikea ymmärtää, vaikka toki Iinassakin virheitä ja ärsyttäviä puolia. Monet haukkuvat Iinaa nirppanokkaiseksi, itsensä korottavaksi ihmiseksi, jopa akateemiseksi. Hui hirvitys, ihan akateemiseksi. :D Akateemisuutta Iina ei itse pahemmin korosta, hassua että Iina-vihaajien täytyy. Iinan kuiva ja sarkastinen huumorintaju on aivan varmasti yksi syy, miksi Iina inhotaan. Keskustelupalstoilla vilisee kirjoitettuja keskusteluita, joilla pyritään alleviivaamaan miten paha ihminen Iina onkaan. Kirjoitettua sanaa lukiessa todella huomaa, miten suuri merkitys Iinan eleillä ja ilmeillä on viestin ymmärtämisen kannalta. "V*tun teinarit" näyttää kirjoitettuna aivan erilaiselta kuin suoraan televisiossa, jossa se sanotaan Antin sylissä istuen, vinosti hymyillen.

Vihaamisen toinen puoli on silmitön fanittaminen. Perttu on nyt monien mielestä talon kuningas, joka ei voi tehdä mitään väärin. Ja täytyy myöntää, että hyvin Perttu on osannutkin pysyä puhtaana. Pahempia ylilyöntejä, joihin tarttua ei helpolla löydy. Jopa päiväkirjahuoneessa Pertun kommentit kanssakilpailijoista (myös ne negatiiviset) tulevat esiin mukavan analyyttisessa mielessä, ilman turhaa tunteenpurkausta tai kiihkoa. Onhan Pertussa toki heikkouksiakin, Irina 500, Burana 600 -huumori ei välttämättä kanna muutamaan viikkoa pidemmälle. Realityn yhden vuorokauden supistaminen tunnin lähetykseksi on Pertulle suosiollinen, esille pääsevät ne muutamat onnistuneet sutkautukset monen epäonnistuneen joukosta. Samoin tiivistetty muoto ei välitä sitä, että monesti Perttu kaikesta nerokkuudestaan huolimatta pitkittää liikaa vitsejään.

Perttu-fanit tuntuvat kokevan velvollisuudekseen raivata talosta ne, jotka eivät ole Pertun lumoissa ja jopa törkeästi antavat Pertulle häätöääniä. Ensimmäiset Pertun ja Pöördismien kotisivut syntyi viime viikolla, nyt kannattaakin takoa kun fanitus on huipussaan. Olettaisin, että jo muutaman viikon sisällä suurin hypetys alkaa olla ohi. Näin yksinkertainen ilmiö ei voi kantaa loputtomiin. Aivan samoin kuin inhokin paikka on tulinen, mutta lyhytkestoinen, luulisin että samoin käy myös fanittamiselle.

Iinan päivät inhokkina alkavat olla luetut, jos hän tipahtaa sunnuntaina. Seuraavaksi inhokiksi näytäisi päätyvän Minna, myös Hannalla ja Terhillä on inhoajansa. SubTv:ssä varmaan hymistellään tyytyväisinä, häätöäänestykset tuottavat mukavasti rahaa.