Erehdyin parisen viikkoa sitten ottamaan käteeni ensimmäisen Psi Corpsin synnystä ja kehityksestä kertovasta trilogiasta ja se oli menoa taas. Kaikki kolme kirjaa piti lukea muistin virkistämiseksi. Olihan siitä jo aikaa kun viimeksi nuo luin.

Kirjat liittyvät Babylon5-universumiin, J. Gregory Keyes on kirjoittanut ne B5-scifisarjan luoneen J. Michael Straczynskin hahmotelman perusteella. Hmm, kirjailijaa etsiessä tärkein kriteeri on ollut, että nimi alkaa pelkällä J:llä? ;) B5-universuminen yksi kiehtovimpia piirteitä ovat (ihmis-)telepaatit, kirjat kertovat telepaattien keksimisestä ja mullistuksista, mitä nuo uudet yli-ihmiset aiheuttavat yhteiskunnassa.

En muista millainen elämys kirjat olivat edellisellä lukukerralla, mutta tällä kertaa oli suorastaan upeaa kokea aha-elämyksiä siitä, miten kirjan ja tv-sarjan henkilöt liittyvät toisiinsa. Katselen edelleenkin B5 viimeisen kauden dvd-boxia, joten kaikki on tuoreena mielessä. Katselu ei hirveästi edisty tv-rajoittimien takia (lue ipanat). Keskeinen henkilö on Alfred Bester, tuo paha paha P12 luokituksen omaava Psi Cop. Bester on suorastaan loistava. Tv-sarjassakin jaksot, joissa Bester on mukana, ovat parasta antia. Näyttelijä Walter Koenig saa todella tuon monimutkaisen hahmon henkiin.

Telepaattien elämä ei ole helppoa, kuin vastineena kyvyistään he joutuvat kohtaamaan tavallisten ihmisten ennakkoluuloja ja vihaa. He elävät rekisteröityinä Teeptownissa, erotettuina syntymäperheistään ja -kodeistaan. Heille Psi Corps on perhe, äiti, isä ja sisarukset. Ihmishallitusten ja luojiensa, telepaatit geenimanipulaation avulla luoneiden Vorloneiden, heittopusseina he yrittävät löytää oman paikkansa universumissa.

***

Kirjat ja sarja ovat parhaimmillaan viihdyttävää scifiä, jossa on mukana myös tummia sävyjä. Tulevaisuus ei olekaan vaaleanpunaista höttöä, jossa alukset ovat siistejä ja kaikki kuuntelevat sivistyneesti klassista musiikkia. Tv-sarjaan mahtuu toki huonojakin jaksoja, mutta kokonaisuus kantaa. Sarja kehittyy viiden vuoden aikana alun viattomuuden ajasta nuorempien rotujen - myös ihmisten - itsenäistymiseen. Harmi vain, että sarjan jatko-osa Crusade lopetettiin heti alkuunsa. Mutta ehkäpä joskus vielä B5-universumi jatkuu taas...