16260.jpg

Viikkotehtävän yhtenä osana oli keittää 30 litraa hernekeittoa soppatykissä. Tykkiä ei ole enkä 30 litraa viitsi keitellä, mutta niin vain tuli kipinä tehdä ensimmäisen kerran elämässä hernekeittoa kuivaherneistä asti.

Hernekeitto

500 g kuivaherneitä
2 litraa vettä
350 g saunapalvattua kinkkua
2 tl suolaa
2 tl meiramia
sinappia maustamiseen

Pistä herneet kattilaan ja kaada vesi päälle, anna liota yön yli. Keittele hiljakseltaan tunti (kuori alussa mahdollisesti syntyvä vaahto pois) ja lisää kuutioitu kinkku ja jatka keittämistä vielä tunnin verran. Hämmentele sopivissa väleissä. Mausta lopuksi suolalla ja meiramilla ja nauti. Terästä makua lautasella sinapilla.

BB-talossa leivotaan myös sämpylöitä harva se päivä, joten täytyihän keitolle jotain kyytipoikaa saada. BB-sämpylät ovat vain tosi yksitoikkoisia, pelkkää vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja. Onneksi meidän kantakaupasta saa vähän terästystä sämpylään, ei sentään ole surkeaa "ärrä"-valikoimaa pelkästään.

Ei ihan BB-sämpylät

1 litra vettä
100 g hiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl pellavansiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl Kuidukas-lesesekoitusta
1,5 - 2 litraa sämpyläjauhoja, mielellään kokojyvä

Liota hiiva kädenlämpimään veteen, lisää suola, siemenet ja lese. Lisäile jauhoja niin kauan, että taikina on melko löysää, mutta kuitenkin jauhojen avulla leipoutuvaa. En tiedä tarkkaa jauhomäärä, teen näppituntumalla. Kohota leivinliinalla alla kunnes taikina on noin kaksinkertainen. Pyörittele sämpylöiksi ja paista 225 asteessa ehkäpä 15 minuuttia.

16264.jpg

Tässä salainen aseeni, tosin huonot puolet tässäkin: Leipomisen jälkeen saa kuurata sekä aseet että hela keittiön. :P